Levende småby – bygder i utvikling

Midt i Steinkjer kommune ligger småbyen Steinkjer. Alle hovedveiene fører hit, og byen er et naturlig ­kommunesentrum.

Folk kommer fra bygdene, nabokommunene – fra fjern og nær – for å handle, levere varer, besøke offentlige kontorer og private tjenesteytere, for å gå på skole, delta på store arrangement – eller bare for å oppleve bylivet og ha det hyggelig sammen.
Trønderbanen ankommer en gang i timen. Fra flyplassen på Værnes er det bare en drøy times kjøretur til Steinkjer.

Byen har et betydelig handels- og servicetilbud, med store kjøpesentra og små nisjebutikker. Trenger man en pause, finnes det alltids en kaffebar eller et spisested i nærheten. I Steinkjer sentrum ligger det meste innen gangavstand. Her tilbys barnehageplasser et steinkast unna forelesninger ved Høyskolen i Nord-Trøndelag.

Småbyen Steinkjer er i stadig utvikling. Nye bydeler bygges ut, samtidig som det gamle sentrum pusses opp. Men kunstneren og steinkjerbyggen Jakob Weidemann har for alltid satt sitt preg på fødebyen med sine blå kirkemalerier.

Kulturmylder
De mange grendehusene i kommunen er viktige ­kultursentra. Her samler unge og eldre seg til teater, musikk, dans og historiegransking – for å nevne noe. I sentrum kan man besøke Egge museum, Dampsaga kulturhus med kino, bibliotek, kunst- og kultur­skole. Der er det hyppige konserter, teater­oppføringer og kunstutstillinger.

Kraftsenter for idrett
Steinkjer har et imponerende antall idrettsanlegg med høy standard. Guldbergaunet idrettspark har moderne storhall, fotballstadion og friidrettsstadion. Steinkjer skistadion på Byafjellet er et enestående anlegg for langrenn, hopp og skiskyting. I Sprova ­ligger fylkets største hoppanlegg, Steinfjellbakken. Byens skytebane er en av de faste arenaene for Landsskytterstevnet.

I Steinkjer er det mulighet til å utfolde seg – enten man satser målrettet, eller holder på med idrett for moro skyld! Steinkjer har videregående skole med egne idretts­linjer. I tillegg finnes andre tunge kompetansemiljø på trener- og ledernivå, hvor flere har ledende ­posisjoner nasjonalt.

Nyskapingsmiljø – utdanning og grobunn for ­gründere
Steinkjer har lagt noen omfattende omstillinger bak seg. Den største var sannsynligvis nedlegging av Infanteriets øvingsavdeling (IØ3) på Steinkjersannan midt på 1990-tallet.
Steinkjerbyggen har lært at det må satses kontinuerlig på nyskaping og mangfold. Derfor er man velkommen til å prøve ut forretningsidéer man har tro på i elevbedrifter, i gründervirksomhet eller som knoppskyting fra eksisterende firma.

Ledende innen handel og service
Framsynte og driftige handelsmenn har gitt Steinkjer en ledende fylkesposisjon ved å gå foran med nye og kundevennlige anlegg og tilbudsformer. Sterk lokal konkurranse gjør at dette kommer kundene til gode. I Steinkjer ligger mange landsdekkende kjeder og tunge fagbutikker. Steinkjer er dessuten kjent for solide og brukervennlige kommunale tjenester.

Komplett natur med fjord og fjell tilgjengelig ­for alle I Steinkjer er det kort avstand fra et pulserende bysentrum til innbydende rekreasjonsområder, både på fjellet og ved fjorden. Det åpne, bølgende kulturlandskapet med mange aktive grendesamfunn, kompletterer bildet av en kommune hvor du fritt kan velge bomiljø, og uansett ha urbane kvaliteter i ­nærheten!